Terug naar Overzicht

Herkenbare hardlooproutes voor Amsterdammers die willen bewegen

Amsterdam gaat meer hardlooproutes in de stad aanleggen en bestaande routes aangeven door middel van duidelijke markeringen. Dit staat in het handboek voor hardlooproutes dat 8 maart jl. door het college van B en W is vastgesteld. In het handboek staan ook

Amsterdam gaat meer hardlooproutes in de stad aanleggen en bestaande routes aangeven door middel van duidelijke markeringen. Dit staat in het handboek voor hardlooproutes dat 8 maart jl. door het college van B en W is vastgesteld. In het handboek staan ook afspraken over het aanleggen en onderhouden van hardlooproutes. In de toekomst kunnen hardlopers in de stad de routes volgen aan de hand van markeringen (zilveren punaises) langs de weg. Hardlopers komen de punaises met een afbeelding van een hardloper om de 20 meter tegen. In een bocht of kruising is dit om de 2 meter.

De gemeenteraad heeft vorig jaar met de instemming van het sportaccommodatieplan afgesproken dat de gemeente Amsterdam gaat investeren in hardlooproutes in de stad. Dit handboek is een eerste stap in de realisering van duidelijk herkenbare hardlooproutes.

Wethouder Sport Eric van der Burg: “We willen dat Amsterdam steeds meer een bewegende stad wordt die echt uitdaagt om te gaan bewegen. Deze ononderbroken hardlooproutes helpen daarbij, want weinig is zo irritant als stilstaan voor stoplichten of wachten op voorbij razend verkeer tijdens het hardlopen.”

De routes

Aan de hand van de hardloop-apps Strava en Runkeeper is een analyse gemaakt waar in Amsterdam het meest wordt hardgelopen. Het valt op dat vooral in parken, langs het water en in het groen wordt gelopen. De favoriete afstanden liggen tussen de 3 en 7,5 kilometer. Het is voor hardlopers belangrijk dat de routes aantrekkelijk zijn, afwisseling in omgeving en ondergrond, aanwezigheid van groen, ononderbroken routes en het lopen van een rondje.

EK Atletiek

De aanleg van de hardlooproutes maken onderdeel uit van de JE KAN HET campagne. Dit is de sportstimuleringscampagne in aanloop naar de EK Atletiek waarmee de gemeente Amsterdam alle Amsterdammers wil stimuleren om te gaan sporten en te blijven sporten. De verwachting is dat de eerste vier routes voor de start van het EK Atletiek zijn aangelegd. Het EK vindt van 6-10 juli plaats op het Museumplein en in het Olympisch Stadion. Naast topsportevenementen organiseert Amsterdam gerelateerde sportactiviteiten voor Amsterdammers. De hardlooproutes zijn een goede oefening voor de hardlopers die meedoen aan de Brooks 10K run tijdens het EK.

Relatie met bestuurlijke ambities

Het handboek sluit aan op de verschillende ambities van de gemeente Amsterdam. Het draagt bij aan de doelen van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, de Bewegende Stad, Agenda Groen, Stad in Balans en de wens om na afloop van de EK Atletiek 2016 een blijvende erfenis te hebben die voor alle Amsterdammers beschikbaar is en stimuleert tot bewegen.