Terug naar Overzicht

Eerste lab voor cyrotherapie geopend in Olympisch Stadion

Drie minuten koukleumen in een cabine waar het 110 graden vriest, je moet er zin in hebben. Het kan in het Olympisch Stadion. En de reacties zijn enthousiast, zo schrijft Het Parool.

Onlangs opende het nieuwe bedrijf Freezlab de deuren in het Olympisch Stadion. Ze doen er in sauna's, maar dan omgekeerd. Je kunt er drie minuten in een cabine komen staan waar het 110 graden vriest. Waarom?

Heilzame kou
"Eigenlijk weten mensen al heel lang dat extreme kou heilzaam is," zegt bedrijfsleider Bastiaan Swager van Freezlab. "In Rusland, Japan en Finland gingen mensen honderden jaren geleden niet zomaar kopje onder in een bevroren meer. Je herstelt sneller van blessures, mensen met reuma krijgen er minder pijnklachten door, het stimuleert de doorbloeding, activeert het immuunsysteem en het helpt tegen psoriasis. Bovendien krijg je er een lekker gevoel van: er komt endorfine vrij, en serotonine, twee stofjes waarvan je je lekker gaat voelen."

Topsporters
De cryotherapie verbindt min of meer dezelfde subculturen als de gezonde voedingsmiddelen. In Freezlab komen mannen met baarden en kleurrijke gymschoenen, maar ook vrouwen met tatoeages en een vossenstaart aan hun tas. Het enthousiaste publiek bij Freezelab is een combinatie van hip, gezond en populair.

En dan vergeten we de sporters bijna. Want ook die hebben de cryotherapie ontdekt. Als voetballer Cristiano Ronaldo, basketballer LeBron James, bokser Floyd Mayweather en de volledige wielerploeg van Sky enthousiast zijn over de effecten van de therapie, dan blijft de amateursporter niet achter. Profsporters herstellen door de cryotherapie sneller van zware inspanningen en zijn zo beter belastbaar, zo stellen ook sportartsen. Vooral in de vechtsportwereld zijn de koude sauna's geliefd. Je kunt bij Freezlab je blessures ook lokaal laten koelen.

Proberen?
De verslaggever van Het Parool nam de proef op de som en concludeerde: 'Wie tegen een koude douche kan, kan ook een sessie cryotherapie verhapstukken. Het is allebei verkwikkend.'

bron: Het Parool