Terug naar Overzicht

Eerste bloemen bij het standbeeld van Johan Cruijff naast het Olympisch Stadion

Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden.

Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden.

Lees het liveblog met reacties

Cruijff overleed in Barcelona, in het bijzijn van zijn familie.

"Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden", zo meldt de Cruyff Foundation.

De drievoudig wereldvoetballer van het jaar maakte in oktober 2015 bekend dat hij leed aan longkanker. In februari verscheen de Amsterdammer voor het laatst in de openbaarheid, toen hij aanwezig was bij de testsessie van de Formule 1 in Barcelona.

Optimistisch

Afgelopen maand toonde Cruijff zich na enkele behandelingen nog optimistisch. "Op dit moment heb ik het gevoel dat ik 2-0 voor sta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet afgelopen is. Maar ik weet zeker dat ik als winnaar uit de strijd kom."

Volgens Carole Thate, de manager van Cruijff, ging zijn gezondheid in de afgelopen anderhalve week "enorm snel achteruit".

Thate tegen NOS: "Hij was eerst heel optimistisch over het verloop van zijn ziekte en dacht oprecht dat hij ook deze wedstrijd ging winnen. Hij bracht nog een bezoek aan zijn zoon Jordi in Israël, maar in de afgelopen anderhalve week ging het opeens snel. Het is een enorm gemis."

Cruijff kwam 48 keer uit voor het Nederlands elftal. Hij maakte 33 doelpunten voor Oranje. De aanvaller debuteerde in 1966 in Oranje tegen Hongarije en speelde in 1977 zijn laatste interland tegen België.

Foto: Tijmen Hendrinksen